Kısa açıklama
Sınavlarla boğuşan ve bu sene önemli bir sınava girecek olan Oyun Eleştirmeni bir arkadaşınız./OYUNELESTİRMENİ.BLOGSPOT.COM
Tanıtım
Merhaba Ben Cem Mustafa Selçuk !
Anlayacağınız Oyunları eleştirmeyi oynamayı seven bir arkadaşınızım.

Bu Yıl beni çok aktif göremeyecek olsanızda[önemli bir sınava çalışıyor olacağım] Bunlar



youtube.com/tvoyunelestirmeni
Hayatta övündüğünüz şeyler
Örnekler: Liseden sağ salim mezun oldum, 3 çocuğum var vs.

17 Eylül 2014 Çarşamba

IOS 8'E HAZIRLIK

Bugün (17 Eylül) Türkiye saatiyle 20:00′da uzun süredir beta test sürecinde olan iOS 8 sürümünün tüm kullanıcılara açılması bekleniyor. Tabii bu saat garanti değil, Apple’ın sağı solu belli olmaz :) daha öncesinde de yayınlayabilir ya da birkaç saat geçikebilir.

Şu an cihazlarında iOS 7 yüklü olan bir çok iPhone ve iPad kullanıcısı, iOS 8′i bir an önce cihazlarına yükleyebilmek için sabırsızlandığından, ben de her sene yaşanan bazı sıkıntıların ya da hayal kırıklıklarının önüne geçebilmesi için bazı ufak uyarı ve önerilerde bulunayım istedim :) Çünkü bu tip bir major sürüm güncellemesi ilk defa olmuyor. Her sene aynı şeyler yaşanıyor fakat buna rağmen bir çok kullanıcı sürekli aynı sıkıntıları yaşıyor geçmişten ders almadığı için.

Dolayısıyla sizden ricam, iOS 8 güncellemesini yapmadan önce aşağıdakilere bir gözatmanız.

iOS 8 ile Gelen Yeniliklere bir gözatın.

iOS 8 ile gelen yenilikler ile Apple’ın sitesinde yani http://www.apple.com/tr/ios/whats-new/adresinde güzel bir özet var. Fakat eğer daha detaylı bilgiye ihtiyaç duyarsanız, iOS 8 beta test sürümlerini baz alarak paylaştığımız aşağıdaki detaylı inceleme yazılarına bir gözatabilirsiniz:

İlk güncelleyenlerden olmayın.

Eğer şu an cihazınızın özellikleri size yetiyorsa, yani iOS 8′le gelen yeniliklerden özellikle kullanmak istediğiniz bir şey yoksa, iOS 8′e geçmek için acele etmeyin. Çünkü her ne kadar iOS 8 uzun süredir test ediliyor olsa da, ilk sürümde (iOS 8.0) mutlaka bir çok sorun çıkacaktır. Genelde major sürümlerin ciddi sorunları, iOS 8.0.1, 8.0.2 gibi minör bugfix sürümleri ile düzeltilir.

Ayrıca bu sorunlar sadece Apple kaynaklı olmayabilir, henüz uygulamalarını iOS 8′e uyumlu hale getirmemiş uygulama sahiplerinin uygulamaları da başlarda sorun çıkartacaktır. Onlar da ancak önümüzdeki 1 ay içerisinde cihazlarını iOS 8′e tam uyumlu hale getirecektir. Çünkü iOS 8′e önce geçenler yaşadıkları sorunları uygulama geliştiricilere bir şekilde iletecek, geliştiriciler de zamanla düzeltecektir.

Özetle acele etmeyin, sonra cihazınızda birşeyler düzgün çalışmaz ise kimseye kızmayın. 2000 yılından bu yana yazılım işindeyim, daha ilk sürümde sorunsuz çalışan bir yazılım, program veya uygulama görmedim :)Maalesef bu durum dünyanın en büyük yazılım firması için de, en küçüğü için de geçerlidir :)

Eski cihaz sahipleri hiç acele etmesin :)

Geçen sene iOS 7′e geçiş yapan iPhone 4 sahipleri çektikleri acıları hatırlayacaklardır :)iPhone 4 o zaman, iOS 7 yükleyebilen en düşük iPhone modeliydi ve iOS 7 başlarda çok performans sorunlarına neden oluyordu.

Apple’ın iOs 7′de iPhone 4 sahiplerinin acılarını dindirecek bir güncelleme yayınlaması için yaklaşık 6 ay geçmesi gerekti ve ancak iOS 7.1 ile performansı düzeltecek bir güncelleme yayınlayabildi.

Dolayısıyla eğer iOS 8′de benzer bir durum yaşanacaksa, bu sorunları iPhone 4s sahipleri yaşayacak. Çünkü iOS 8′in yüklenebileceği en eski model iPhone 4s. Tabii Apple bu sefer baştan önlem almış olabilir, fakat Apple’ı tanıdığım kadarı ile mevcut kaynaklarının önceliğini eski cihazlara değil yenilerine ayırmıştır :)

Sonuç olarak eğer iPhone 4s veya iPad 2 sahibi iseniz bence iOS 8′e geçmek için en az bir 3 ay bekleyin derim.

iOS 8′e geçiş yaparsam ve memnun kalmaz isem iOS 7′ye geri dönebilir miyim?

Hayır dönemezsiniz. Apple iOS 8 yayınlandıktan kısa bir süre sonra geri dönüş imkanını engelleyecektir. Bu yüzden lütfen iOS 8′e “Nasıl olsa bir şekilde geri dönerim” düşüncesiyle geçmeyin. Bu öyle kolay bir işlem değil.

Güncelleme öncesi Rehberinizi mutlaka ayrıca yedekleyin.

Herhangi bir iPhone kullanıcısına “Cihazındaki en önemli bilgi hangisi, cihazın kaybolursa en çok neye üzülürsün?” diye sorsak, muhtemelen çoğundan ilk sırada “Rehberim” (Contacts) cevabını alırız. Ben de bu yüzden takipçilerimize her zaman sık sık rehberlerinin yedeğini ayrıca almalarını öneriyorum. Çünkü sadece rehber yedeğini almanın ve gerekirse tekrar dönmenin App Store uygulamaları sayesinde çok kolay yöntemleri var. Açıkçası iPhone’da yedeği en kolay alınan şey rehber :)

My Contacts Backup ile rehberinizi yedekleyebilirsiniz.

Bu yüzden mutlaka güncelleme öncesi rehberinizi ayrıca yedekleyebileceğiniz ve cihazınızdan başka bir yerde bu yedek dosyasını saklayabileceğiniz My Contacts Backup gibi bir uygulama kullanın. Bu sayede eğer güncelleme sonrası cihazınız bir şekilde sıfırlanırsa, rehberinizi kolayca geri dönebilirsiniz.

Önemli Not: Rehber yedeğinizi sadece cihazınızda saklamayın, ya kendinize email atın ya da bilgisayarınıza kaydedin. Cihazın üzerinde saklanan yedek, yedek değildir :)

Rehber yedeğinizi cihazınızda saklamayın.

Ayrıca “Ben iTunes veya iCloud ile zaten yedek alıyorum ve bu yedek içinde zaten rehber bulunuyor, ayrıca neden yedekliyeyim” diye de düşünmeyin. Eğer lazım olduğunda iTunes yedek dosyası bozuk çıkarsa, o zaman sizin için önemli olan ve kolayca alınabilen rehber yedeğiniz yok diye üzülebilirsiniz.

Fotoğraflarınızı ve videolarınızı da mutlaka ayrıca yedekleyin.

iPhone kullanıcıları için rehberlerinden sonra (bazıları için belki de önce) cihazlarındaki en değerli bilgiyi çektikleri Fotoğrafları oluşturuyor. Fakat maalesef boyutlarının büyüklüğü ve sayılarının çokluğu nedeniyle rehberin yedeklenmesi gibi kolay olmuyor. Örneğin mail atarak fotoğrafları yedeklemek pratikte imkansız. Bu da hiç iTunes kullanmayan, daha doğrusu bilgisayarı olmayan kullanıcılar için fotoğrafların yedeklenmesini çok zor hale getiriyor.

Fakat eminim çoğu kullanıcının yakınında veya bir tanıdığında bilgisayar vardır. Eğer bu bilgisayarlarda iTunes programı varsa (yoksa da http://www.apple.com/tr/itunes/download/ adresinden indirip kurabilirsiniz) o zaman cihazınızı USB kablosu ile bağlayıp tüm resimlerinizi o bilgisayara kolayca aktarabilirsiniz.

Hem de bu işlem için cihazınızı o bilgisayardaki iTunes ile senkronize etmeniz gerekmez. Çünkü eğer bilgisayardan cihaza resim atmanız gerekseydi cihazınızı  eşzamanlamanız gerekecekti. Fakat tam tersi için, yani cihazdaki resimleri ve videoları bilgisayara transfer için herhangi bir işlem yapmanıza, hatta iTunes arayüzünü açmanıza bile gerek yok.

Mac’te, Windows 8′de, 7′de, Vista’da ve XP’de bu işlemin nasıl yapılacağı aşağıdaki linkte yer alan Apple’ın sitesinde detaylı bir şekilde anlatılıyor. Eğer zorlanırsanız bu yazıyagözatabilirsiniz.

iOS: Kişisel fotoğrafları ve videoları iOS aygıtlarından bilgisayarınıza aktarma

iTunes ile Yedek Alın

Rehberimizi ve fotoğraflarımızı ayrıca yedekleyip güvene aldıktan sonra artık cihazımızdaki tüm verilerin yedeklendiği klasik yedekleme yöntemlerine geçebiliriz. Bunlardan bir tanesi de bilgisayarımızdaki iTunes’u kullanarak yedek alma. Aslında “iTunes ile iPhone ve iPad’de Yedekleme” başlıklı yazımızda detaylı anlatmıştık fakat ben yine de aşağıda önemli adımları paylaştım.

iTunes ile yedek alma da oldukça basit. USB kablosu ile cihazımızı bilgisayarımıza bağladığımızda karşımıza çıkan ya aşağıdaki ekrandan;

iTunes ile Yedek Alma

ya da aşağıdaki gibi sol menüden cihazımıza sağ klik yaparak cihazımızı bilgisayara yedekliyoruz. Elbette yukarıdaki veya aşağıdaki yedek aynı şekilde yedek alıyor. Sadece birini bulamayan diğerini bulabilir diye ikisini de paylaşayım istedim.

Yukarıdaki yedekleme de cihazımızdaki rehberi, çektiğimiz fotoğrafları ve videoları, notları, cihazımızdaki ayarları, uygulamaların içindeki bilgilerimizi, oyunda geçtiğimiz bölümleri, vs. gibi nerdeyse herşeyi yedekler.

Nerdeyse herşey diyorum çünkü App Store’dan indirdiğimiz uygulamalar, iTunes Store’dan satın aldığımız şarkılar ve zil sesleri gibi şeyler yedeklenmez. Çünkü onlar tekrar indirilebilen şeylerdir ve bu yüzden gereksiz yere yedek dosyasının boyutunu büyütmesin diye hariç tutulmuşlardır. Fakat Apple tekrar gereksiz yere App Store veya iTune Store’dan indirmek zorunda kalmayalım diye aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Satınalınanları Aktar” seçeneği ile App Store’dan veya iTunes Store’dan aldığımız içerikleri ayrıca bilgisayarımıza transfer ediyoruz.

 

Bu işlemi de yaptıkan sonra artık cihazımızdaki veriler bilgisayarımızda güvence altına almış oluyoruz. Eğer iOS 8 güncellemesinden sonra işler ters giderse cihazımızı sıfırlamak zorunda kalırsak, Geri Yükleme (Restore) işleminden sonra aldığımız bu yedeği göstererek verilerimizi geri getirebiliriz. Eş zamanlama yöntemi ile de uygulamalarımız, zil sesleri, şarkılar, vs. gibi içeriklerimiz de cihazımıza geri gelir.

iTunes ile yedek alma, hem çok daha hızlı hem de internet bağlantısı gerektirmediği için benim her zaman favorimdir. iCloud ile yedek alıyorsanız iTunes ile yedek almanıza gerek yok diye düşünebilirsiniz ama sakın böyle düşünmeyin. iCloud ile yedek alma ve yedekten dönme hızlı internet bağlantısı gerektirir ve yedek alırken sorun çıkarma potansiyeli yüksektir. Bu yüzden imkanınız varsa mutlaka iTunes ile ayrıca bir yedek alın.

Not: iTunes Store’dan satın alınmayan ama bilgisayardan cihaza transfer edilen zil sesleri ve müzikler hiç bir şekilde yedeklenmez veya geri transfer edilmez. Onlar zaten bilgisayarınızda olduğu için lazım olduğunda tekrar cihazınıza transfer edebilirsiniz.

iCloud ile Yedek Alın.

Bir çok kullanıcının evinde bilgisayar olmadığı için ya da iTunes kullanmayı sevmediği için yukarıdaki gibi iTunes ile yedek alma imkanı olmuyor. Apple da bu tip kullanıcılar için iCloud ile yedek alma imkanı sunuyor. iCloud da, iTunes’taki gibi hemen hemen herşeyi yedekliyor. Fakat bu yedekleme işlemi bilgisayara değil Apple’ın Amerika’daki sunucularına yapılıyor. Ayrıca 5GB’lık alana kadar da bu hizmet ücretsiz.

iCloud yedeklemesi konusunda da daha önceiCloud Yedeklemesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler başlıklı detaylı bir yazı yazdığım için burada ayrıca detaya girmeyeceğim.

Fakat kısaca özetlemem gerekirse “Ayarlar -> iCloud” menüsü altındaki iCloud hesabını aktive etmiş kullanıcılar, “Saklama Alanı ve Yedekleme” seçeneğini kullanarak cihazlarını yedekleyebiliyor ve cihazları sıfırlandığında tüm bu yedeği iCloud’dan cihazlarına geri dönebiliyorlar. Fakat tahmin edersiniz bu tip bir yedekleme ve geri dönüş için iyi bir Wi-Fi internet bağlantısı gerekiyor.

Bu yüzden iCloud Yedeklemesi benim favorim değil. Yanımda hep bilgisayarım olduğu için de zaten bana çok lazım olmuyor. Fakat başka çaresi olmayanlar için yedek yedektir :)

iOS 8 Güncellemesi

Yedekleri aldıktan sonra da iOS 8 güncellemesi çıktığında yine daha önce yaptığımız gibi ister cihazımız üzerindeki “Ayarlar -> Genel -> Yazılım Güncelleme” menüsünü kullanarak kablosuz güncelleme yapıyoruz.

 

Ya da istersek cihazımızı bilgisayara bağlayarak iTunes üzerinden güncellemeyi gerçekleştiriyoruz. Gerçi bu tip major iOS geçişlerinde benim önerim hep iTunes’u kullanmak oluyor ama muhtemelen çoğu kişi ile cihaz üzerinden güncelleme ile şansını deneyecektir.

Güncelleme Sırasında veya Güncelleme Sonrası Sorun Yaşarsak

Eğer güncelleme sırasında bir sorun yaşarsak muhtelemen cihazımız düzgünce açılmayacak, aktive olmayacak ya da bir hata kodu üretecektir. Bu tip bir durumla karşılaştığımızda en garanti yöntem daha önce “iPhone ve iPad’i iTunes ile Kurtarma Modunda Geri Yükleme” başlıklı yazımızda paylaştığımız gibi cihazı kurtarma moduna almaktır. Kurtarma modu, önce bilgisayarımıza en güncel sürümün tam halini indirir, sonra da bu sürümü cihaza geri yükler. Geri yükleme işlemi bittikten sonra biz de iTunes veya iCloud ile aldığımız yedeği kullanarak iOS 8 yüklü cihazımıza eski verilerimizi yükleyebiliriz.

Eğer güncelleme düzgün sonuçlanır da, cihazın iOS 8 performansından memnun kalmaz isek ya da garip garip hatalar alıyorsak, o zaman cihazımızı iPhone ve iPad’de Sıfırlama İşlemleri başlıklı yazımızda olduğu gibi tamamen bir sıfırlayıp sonra yine tekrar yedekten geri yüklememiz gerekebilir. (Yazının başında paylaştığımız yedek işlemlerini yaptınız değil mi :) )

 

Fakat yukarıdaki iki durumda da cihazımıza en son aldığımız yedeği dönmüş oluyoruz, yani gerçek anlamda bir sıfırlama olmuş olmuyor.

Sıfır/Temiz Kurulum

Yukarıda paylaştığımız sıfırlama yöntemlerinin sonunda hep daha önce aldığımız yedekleri döndüğümüz için bazen o tip bir sıfırlama, güncelleme sonrası yaşadığımız performans sorunlarının veya garip sorunların çözümü olmuyor. Bu tip durumlarda da daha önce “iTunes ile iPhone ve iPad’i Yeni Olarak Ayarlama ve Kurma” başlıklı yazımızda paylaştığımız temiz kurulumu öneriyoruz.

Bu kurulumun püf noktası, cihaz sıfırlandıktan sonra ilk açılışta, herhangi bir iTunes veya iCloud yedeğinden dönüş yapmadan ilk kutusundan çıkmış gibi konfigüre etmek. Bu durumda cihazdaki tüm ayarları tekrar yapıyor, uygulamalarımızı tekrar indiriyoruz. İşin en kötüsü de verilerini internette saklamayan oyunları veya uygulamaların verileri de gitmiş oluyor. Yani bir oyunda 30. seviyeye gelmişsek, bu işlemden sonra tekrar en baştan başlıyoruz.

Fakat rehberimizi ve fotoğraflarımızı yazımızın yazında paylaştığımız gibi bir yöntemle yedeklemişsek o zaman temiz kurulum dediğimiz bu yöntemle tekrar cihazımıza atabiliyoruz.

Eğer özellikle iPhone 4s gibi eski cihaz sahipleri iOS 8 güncellemesi sonrasında sorun yaşarsanız, o zaman bu temiz kurulum olayını mutlaka deneyin. Çünkü iOS 7′ya dönemeyeceğiniz için muhtemelen başka çareniz kalmayacaktır.

———-

iOS 8 güncellemesine hazırlık amacıyla paylaşacaklarım şimdilik bunlar. Atladığım birşeyler varsa, güncelleyerek mutlaka yazıya eklerim. iPhone 6 ile ilgili inceleme yazılarını da cihaz elime geçince paylaşacağım.

Kaynak: iTurkeyBiz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder