Kısa açıklama
Sınavlarla boğuşan ve bu sene önemli bir sınava girecek olan Oyun Eleştirmeni bir arkadaşınız./OYUNELESTİRMENİ.BLOGSPOT.COM
Tanıtım
Merhaba Ben Cem Mustafa Selçuk !
Anlayacağınız Oyunları eleştirmeyi oynamayı seven bir arkadaşınızım.

Bu Yıl beni çok aktif göremeyecek olsanızda[önemli bir sınava çalışıyor olacağım] Bunlar



youtube.com/tvoyunelestirmeni
Hayatta övündüğünüz şeyler
Örnekler: Liseden sağ salim mezun oldum, 3 çocuğum var vs.

1 Temmuz 2014 Salı

iPhone İOS 7 MFİ OYUN KUMANDALARI

Geçen sene (2013) haziran ayında Apple’ın düzenlediği WWDC etkinliğinin açılış sunumunu (keynote) izleyenler, iOS 7 ile gelen yeni özellikler tanıtılırken paylaşılan “MFi Game Controllers” (MFi Oyun Kumandaları) özelliğini hatırlayacaklardır. Gerçi bu özellik son kullanıcıya değil de iOS uygulama geliştiricilerine ve aksesuar üreticilerine sunulan bir yenilik olduğu için, bir çok kişinin gözünden kaçmış olabilir.
Ben de hazır 2 farklı iOS 7 MFi oyun kumandasını inceleme fırsatı bulmuşken, bu konu hakkındaki bilgi ve tercübelerimi paylaşayım istedim.
iOS 7′nin tanıtıldığı WWDC 2013 sunumundan bir kare

MFi Nedir ?

MFi oyun kumandaları konusuna geçmeden önce kısaca “MFi” kavramından bahsetmek istiyorum. MFi aslında,Made for iPhone/iPad/iPod (iPhone/iPad/iPod için yapılmıştır)  ifadesinin kısaltılmışıdır. Yani Apple’ın https://developer.apple.com/programs/mfi/ adresinde paylaştığı şekilde cihazlarını iPhone, iPad ve iPod’larla uyumlu yapan ve onay alan her üretici, cihazlarının kutularında aşağıdaki MFi (Made for iPhone/iPad/iPod) logolarını kullanabilir.
Örneğin çeşitli firmalara ait Apple onaylı bir çok şarj cihazının kutusunda, aşağıdakine benzer bir logo görürsünüz.
“Mümkün olan en iyi deneyimi sağlamak için Apple, aksesuar üreticilerine yönelik özel uyumluluk gereksinimleri oluşturmuştur. Uyumlu olacak şekilde tasarlanmış ve onaylanmış ürünlerin ambalajında “Made for” etiketi bulunur. Aygıtınızla kullanmak amacıyla üçüncü taraf aksesuarlar satın alırken uyumlu olmalarını sağlamak için aygıtınızla ilişkili “Made for” etiketini kullanmaya yetkili aksesuarları arayın.
Örneğin “Made for iPhone”, bir elektronik aksesuarın özel olarak iPhone’a bağlanmak üzere tasarlandığı ve geliştiricisi tarafından Apple performans standartlarını karşıladığının onaylandığı anlamına gelir.”

MFi Oyun Kumandaları

MFi oyun kumandaları ise iOS 7′nin tanıtılmasından sonra çeşitli üreticiler tarafından yine Apple’ın koyduğu standartlarda üretilen cihazlardır. Apple’un buradaki amacı da her oyun geliştiricisinin her farklı kumanda için ayrı ayrı entegrasyon yapmasını engellemek. Yani iOS oyun geliştiricileri ile iOS oyun kumandası geliştiricileri ortak bir standartta buluştuğundan, MFi uyumlu oyunların sayısı çok daha fazla ve de oyun geliştiricilerinin işi çok daha kolay oluyor.
Apple’ın bu adreste paylaştığı standartlara göre de çeşitli firmalarca 3 farklı oyun kumandası üretilebiliyor:
  • Standard Form-Fitting Controller
  • Extended Form-Fitting Controller
  • Extended Wireless Controller
Dilerseniz daha iyi anlaşılabilmesi için bu 3 farklı kumandayı kısaca açıklayalım:

Standart Form-Fitting Controller

Standart Form-Fitting şeklinde ifade edilen oyun kumandaları diğerlerine göre çok daha az tuş içerir. Daha doğrusu  bir oyun kumandasında en temel fonksiyonlar ve tuşlar yer alır aşağıdaki örnekte olduğu gibi. Ayrıca cihaz, kumandaya şarj yuvasından takılarak fiziksel bağlantı ile kontrol edilir. Bu nedenle bu tip kumandaların orta kısmı cihaz (iPhone veya iPod touch) gelecek şekilde boş bırakılır.
iOS 7 MFi Standart Form-Fitting Controller
Bu tip kumandaya en güzel örnek de şu an yurt dışında Amerika Apple Online Store‘da vergi hariç 69.95$’a satışta olan ve yakında ülkemizde de satışının başlayacağı söylenen Logitech Powershell Controller. iPhone 5s, iPhone 5 ve iPod touch 5. nesili destekleyen bu kumandanın ortasına cihazımızı yerleştiriyoruz ve lightning şarj yuvası üzerinden cihazla entegre oluyor. Tabii bu sayede aynı zamanda cihazımız da şarj oluyor.
Logitech Powershell Controller
Yazının devamında çeşitli oyunlarla test etme imkanı bulduğum bu kumanda ile ilgili tecrübelerimi paylaştım fakat dilerseniz öncesinde aşağıdaki tanıtım videosuna da bir gözatabilirsiniz.

Extended Form-Fitting Controller

Extended (Genişletilmiş) Form-Fitting oyun kumandaları ise yukarıda paylaştığımız standart kumandaları ile benzer bir form faktöre sahiptir ama daha fazla tuşa ve fonksiyona sahiptir. Bu kumanda tipinde de cihazlar (iPhone 5s, iPhone 5 ve iPod touch) şarj yuvasından kumandaya bağlanırlar.
iOS 7 MFi Extended Form-Fitting Controller
Bu tip kumandaya en güzel örnek de şu an  Amerika Apple Online Store‘da vergi hariç 99.95$’a satışta olan Moga Ace Power Controller. iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 5 ve iPod touch 5. nesili destekleyen bu kumandanın ortasına cihazımızı yerleştiriyoruz ve lightning şarj yuvası üzerinden cihazla entegre oluyor. Tabii bu sayede aynı zamanda cihazımız da şarj oluyor.
Moga Ace Power Controller
Bu kumandayı da test etme imkanı bulduğum için yazınında devamında tecrübe ve düşüncelerimi bulabilirsiniz fakat dilerseniz öncesinde aşağıdaki tanıtım videosuna da bir gözatabilirsiniz.

Ürünün web sitesi : http://www.mogaanywhere.com/ace/

Extended Wireless Controller

Extended (Genişletilmiş) Wireless oyun kumandalarının yukarıda paylaştığımız extended kumandalardan en büyük farkı da iOS tabanlı cihazlarımıza kablosuz (Bluetooth üzerinden) olarak bağlanmasıdır. Yani tuşlar ve fonksiyon olarak her iki cihaz benzerlik gösterse de kablosuz kumandanın faktörü daha farklıdır herhangi bir cihaz fiziksel olarak bağlanmadığı için. Bu yüzden bu tip kumandalar, XBOX kumandalarına çok benziyor.
iOS 7 MFi Extended Wireless Controller
Bu tip kumandaya en güzel örnek de Amerika Apple Online Store’da vergi hariç 99.95$’a satılan SteelSeries Stratus Wireless Gaming Controller.  Bu kumanda kablosuz (Bluetooth üzerinden) bağlantı sağladığı için daha fazla iOS 7 yüklü cihazi destekliyor. Desteklediği cihaz modelleri ise de iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 5, iPod touch 5. nesil, iPad mini, iPad mini retina, iPad 4. nesil ve iPad air. (Maalesef iPhone 4 ve 4S’i desteklemiyor) Kablosuz bağlantı olduğu için de kumanda cihazı ayrıca şarj etmiyor.
Fakat tek bir cihaza bağlanmak zorunda olmadığı için birden fazla kablosuz kumanda ile tek bir iOS cihazında multiplayer oyun oynanabiliyor. Tabii ki destekleyen oyunlarda.
SteelSeries Stratus Wireless Gaming Controller
Bu kumandayı henüz tecrübe etme imkanım olmadı fakat dilerseniz aşağıdaki tanıtım videosuna bir gözatabilirsiniz


Ürünün web sitesi : http://steelseries.com/stratus

Hangisini almalı ? Ya da iPhone’da oyun oynamak için gerçekten bunlara gerek var mı?

Bir çok takipçimiz gibi ben de iPhone ve iPad’imle oyun oynuyorum. Fakat uzun yıllardır PC’de ve şu an Playstation’da Battlefield serisini oyunuyan biri olarak da bazı oyunların iPhone ve iPad’de oynamanın mümkün olmadığını, daha doğrusu kontrollerin zor olduğu için oynamanın pek zevk vermediğini çok iyi biliyorum. Bu yüzden genelde dokunmatik oyunları, ya da cihazın hareket sensörünü kullanan oyunları tercih ediyorum.
Battlefield gibi FPS (First Person Shooter) oyunlarında aynı anda bir çok kontrol kullanıldığı için, bir oyun kumandası olmadan bu tip oyunları oynamak gerçekten zor. Ne demek istediğimi, FPS tarzı oyunlara pek aşina olmayanlara daha iyi anlatabilmek için aşağıdaki Battlefield 4′e ait örnek bir videoyu paylaştım. PC, PS3/PS4 ve XBOX’da oynanabilen bu oyunu, aşağıdaki tempoda sadece iPhone veya iPad’in dokunmatik ekranını kullanarak oynamak sizce mümkün mü :).


Bu yüzden özellikle App Store’daki FPS tarzı oyunlar için bu tip bir kumanda şart. Çünkü yıllardır App Store’dan indirdiğim hiç bir FPS tarzındaki oyunu, iPhone’un dokunmatik kontrolleri ile oynayamadım. Tabii bu durum sadece FPS oyunları için geçerli değil, konsol dünyasından iOS’e uyarlanan bir çok oyun için bu durum geçerli, oyunun orijinalinde çok fazla kontrol olduğu için.
Ben de bu yüzden özellikle konsol dünyasındaki kumandalar ile oyun oynamaya alışkın olanlar için, şu an yurt dışında satışta olan aşağıdaki Logitech Powershell ve Moga Ace Power oyun kumandalarını test edeyim ve bu konudaki tecrübelerimi paylaşayım istedim :)
Logitech Powershell ve Moga Power Ace
Logitech Powershell
Powershell, yazının başında da belirttiğim gibi iOS 7 MFi destekli en temel oyun kumandası. Bu yüzden üzerinde çok az kontrol var. Sadece D-pad, X,Y,B,A,L1 ve L2 tuşları bulunuyor ve üzerinde joystick barındırmıyor. Yani klasik bir konsol kumandasından daha az kontrola sahip ki bu da yukarıdaki paylaştığım FPS tarzı oyunları kısıtlıyor.
Örneğin bu yüzden Mega Ace Power’ın sorunsuzca desteklediği Dead Trigger 2 isimli oyunu Logitech Powershell adam gibi desteklemiyor. Çünkü FPS oyunlarında bir kontrol düğmesiyle karakterimizi hem sağa/sola/ileri/geri hareket ettirmemiz, diğeriyle de nişan almamız gerekiyor. Faka Logitech Powershell’de ikinci bir kontrol düğmesi (joystick) olmadığı için nişan alamıyoruz.
Logitech Powershell ile Stickman Soccer oynanabiliyor
Sırf bu nedenle Logitech Powershell’i kesinlikle tavsiye etmiyorum daha uygun fiyatına rağmen. Tabii eğer çok fazla kontrol gerektirmeyen oyunları oynamayı düşünüyorsanız sorun yok. Örneğin yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Stickman Soccer‘ı rahatça oynayabildim Logitech Powershell ile.
Logitech Powershell aynı zamanda taklılı olduğu sürece cihazımızı şarj ediyor 1500 mAh’lık pili sayesinde. Bu da tip kumandaların zaten en büyük avantajlarından bir tanesi, oyun oynarken cihazımızın pilinin çabuk bitmesi sorununu çözüyor olması. Tabii bu durumda kutusundan çıkan mikro usb kablosu ile oyun kumandasını da şarj etmemiz gerekiyor pili bittikçe :)
Son olarak Powershell’in diğer bir dezavantajı da Lightning Connector şarj yuvası bulunmasına rağmen iPhone 5c’leri desteklemiyor oluşu. Çünkü iPhone yuvası 5c’lere uygun değil. Bu yüzden iPhone 5c sahibi iseniz bu kumandayı direkt eleyin. Ancak iPhone 5S, iPhone 5 ve iPod touch 5. nesil sahibi iseniz kullanabilirsiniz.
Moga Ace Power
Açıkçası iOS 7 MFi kumandaları içindeki form faktörünü en sevdiğim ve Playstation oyun konsolu olmasa kesin alırım dediğim tek kumanda Moga Ace Power oldu. Çünkü kontrol ve tuş zenginliği açısından klasik bir konsol kumandasından hiç bir farkı yok.
Benim oğlan Moga Ace Power ile Terraria oynarken :)
Ayrıca Moga Ace Power’ın Logitech Powershell’e göre diğer önemli bir avantajı da kullanılmadığı zaman katlanabilip küçülmesi. Bu sayede çantada çok daha az yer kaplıyor.
Moga Ace Power üzerinde iPhone yokken boyutu küçültülebiliyor.
Moga Ace Power’ın Logitech Powershell’e göre üstün yanlarını liste haline getirecek olursak da:
  • Kontrol seçeneği ve düğmesi daha fazla.
  • Kullanılmadığı zaman boyutu küçülebiliyor.
  • iPhone 5c’yi de destekleyen bir form faktöre sahip.
  • 1800 mAh’lık daha uzun süre şarj eden bir pile  sahip. (Powershell’in pili 1500 mAh.)
  • Kumandanın üzerinde kumandanın şarj durumunu gösteren bir düğme/gösterge mevcut.
  • Kumanda üzerinde takması kolay bir kulaklık girişi bulunuyor. (Powershell’de ise kumanda üzerinde değil, direkt cihaza takılıyor ama kumandaya iPhone’u yerleştirirken ayrıca uğraştırıyor.)
Bu yüzden cihazında iOS 7 yüklü iPhone 5, 5s, 5c veya iPod touch 5. nesil sahiplerinin oyun kumandası olarak ilk düşünmeleri gereken cihaz bence Moga Ace Power olmalı. Fakat böyle bir kumandayı almaya gerçekten ihtiyaç var mı bence o ayrı bir konu. iPhone’a özel tasarlanmış çoğu oyunda bence gerek yok çünkü zaten geliştiriciler oyunlarını dokunmatik ekranlara göre tasarlıyorlar.
Fakat yazının başlarında değindiğim gibi özellikle konsol dünyasından iPhone’a uyarlanmış kontrolü çok ve zor oyunlar için düşünülebilir. Hatta belki sırf şarj ünitesi olarak bile düşünülebilir ayrıca mobil bir şarj ünitesi alınacaksa :)
Terraria MFi Kontrol Şeması
Son olarak ne Logitech Powershell ne de Moga Ace Power, bir Sony Dualshock oyun kumandası gibi değil. Yani özellikle konsol oyuncuları bu kumandaları ellerine aldıklarında, XBOX’taki veya Playstation’daki kumanda deneyimini veya hassasiyeti beklemesin :) Elbette çok kötü değiller ama kesinlikle kıyas yapılacak konumda değiller henüz :)
Bu yüzden böyle bir kumanda almadan önce mutlaka fiziksel olarak elinize alıp inceleyin derim. Ayrıca sık oynadığınız oyunların bu kumandalar tarafından desteklenip desteklemediğini de mutlaka kontrol edin yazının devamında açıkladığım gibi.

iOS 7 MFi Destekli Oyunlar Hangileri?

Aslında App Store’da yukarıdaki yun kumandalarını destekleyen epey sayıda oyun var. Ben popüler olanlarından bazılarını aşağıda paylaştım. Zaten her kumanda üreticisinin sitesinde destekledikleri oyunların listesi ayrıca yer alıyor. Bir de iOS 7 MFi destekli oyunların çoğunda ayrıca ayar yapmamıza gerek kalmıyor, cihazımızı kumandaya takınca otomatik tanıyor ve kumandanın kontrolleri devreye giriyor. Sadece daha önce incelemesini paylaştığımızAir Wings gibi oyunlarda, oyunun Ayarlar (Settings) menüsünden Controller ayarlarını değiştirmek gerekebiliyor.
iOS 7 MFi Oyun Kumandası Desteği Olan Popüler Oyunların Bazıları
Asphalt 8: Airborne

(11471 oy)
NBA 2K14

(118 oy)
Grand Theft Auto: San Andreas

(995 oy)
Star Wars®: Knights of the Old Republic™

(54 oy)
Terraria

(234 oy)
Trial Xtreme 3

(201 oy)
Sky Gamblers: Storm Raiders

(423 oy)
Ravensword: Shadowlands

(24 oy)
The Bard's Tale

(24 oy)
Angry Birds Go!

(1860 oy)
Tomb Raider I

(27 oy)
Gangstar Vegas

(721 oy)
Real Boxing™

(578 oy)
DEAD TRIGGER 2

(2167 oy)
LIMBO

(437 oy)
Yukarıda iOS 7 MFi oyun kumandası desteği olan popüler oyunlardan bazılarını paylaştım. Aslında daha fazla oyun mevcut. Bunlar da her oyun geliştiricisinin sitesinde listelenmiş durumda. Aşağıdaki linklerden bu listeye ulaşabilirsiniz ve göreceksiniz çoğu oyunlar ortak, yani hepsinin listesinde hep aynı oyunlar var. Ayrıca her geçen gün bu listedeki oyunların sayısının arttığını da söylemeleyim.
Logitech Powershell’i Destekleyen Oyunların Listesi:
Moga Power Ace’i Destekleyen Oyunların Listesi:
SteelSeries Stratus’u Destekleyen Oyunların Listesi:

iOS 7 MFi Oyun Kumandaları ile İlgili Sorularınız

Yukarıda test edebildiğim 2 farklı ürünle ve iOS 7 MFi oyun kumandaları ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi paylaşmaya çalıştım. Fakat mutlaka gözümden kaçan şeyler olmuştur. Bu yüzden eğer sizin bu konuyla ilgili merak ettikleriniz varsa, yazıya yorum girerek sorularınızı sorabilirsiniz.

Sponsorumuza Teşekkür

Geçen seneki takipçi buluşmalarımızda tanıştığımız Türkiye’deki Apple Yetkili Satıcılarından (APR) biri olan Pupa Bilişim‘e bu cihazların temini için ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Yıllardır bu tip cihazları incelemek için hem bir sürü para harcardım, hem de yurt dışından getirecek birini arar dururdum. Fakat Pupa, kendi mağazalarında veyaonline store‘unda satmıyor olmasına rağmen yukarıdaki cihazları test edebilmem için yurt dışından getirtiyor.
Bundan sonra da bu şekilde henüz ülkemizde satışı başlamayan ama yurt dışında satışı başlanan benim seçtiğim ilginç iPhone ve iPad aksesuarlarını getirtiyor olacaklar. Bu sayede daha fazla ilginç ürün incelemesi yapıyor olabileceğim :) tabii ki test ettikten sonra da bu ürünleri geri yollayacağım. Özetle artık bu konuda bir sponsorumuz var :) Niyetim de her pazar gününü bu tip cihazlara ayırmak. Şimdiden de stok yapmaya başladım :)

KAYNAK:http://www.iphoneturkey.com/2014/01/iphone-ios-7-mfi-oyun-game-controllers.html



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder